Oma’s appeltaart

INGREDIËNTEN OMA’S APPELTAART
10-12 PERSONEN, GEBRUIK EEN VORM VAN 24CM

200 gram boter
200 gram witte basterdsuiker
400 gram zelfrijzend bakmeel
1 ei (de helft is voor het deeg, de andere helft voor het bestrijken)
8 gram vanillesuiker
snufje zout
1,5 kilo zoetzure appels (ongeschild)
75 gram kristalsuiker
3 tl kaneel
15 gram paneermeel

BEREIDINGSWIJZE

Klop het ei los verdeel in twee delen. De ene is voor het deeg, de ander voor het bestrijken.

Meng boter, basterdsuiker, zelfrijzend bakmeel, het halve ei, vanillesuiker en een snufje zout tot een stevig deeg en verdeel in 3 delen. Is jouw deeg nog te droog, of juist te plakkerig? Lees dan hier hoe je er eenvoudig een mooi deeg van maakt.

Schil nu de appels en snij deze in plakjes. Vermeng in een kopje de suiker met kaneel.

Vet de springvorm in en bestuif met bloem.

Gebruik één deel deeg om de bodem van de vorm mee te bedekken. Een tweede deel deeg gebruik je voor de randen. Strooi het paneermeel op de bodem van de beklede vorm. De paneermeel neemt het vocht van de appels op.

Doe de helft van de appels in de vorm en strooi hier 1/3 van het kaneel-suiker mengsel overheen. De overige appelschijfjes kun je nu ook in de vorm doen, strooi de rest van het kaneel-suiker mengsel erover.

Rol het laatste deel deeg uit tot een dunne lap en snij stroken van ongeveer 1 cm breed.

   

Leg de stroken kruislings op de appeltaart. Met wat extra deegstroken werk je de rand rondom af. Gebruik het halve ei om de stroken in te smeren.

Zet de taart iets onder het midden van de oven. Bak in 60 minuten op 170 graden gaar en goudbruin.

Laat de taart afkoelen in de vorm voordat je de ring verwijdert.

Nog een klein beetje warm met een toef slagroom is deze taart heel erg lekker. Maar de volgende dag is hij eigenlijk nóg lekkerder, als de smaken lekker zijn doorgetrokken.

Appelmoes

INGREDIËNTEN APPELMOES

appels
kaneel(stokjes)
suiker
vanille suiker
water

BEREIDINGSWIJZE

Ik heb er geen hoeveelheden bijgezet omdat dit voor iedereen anders is. We beginnen gewoon met de basis en daarna kun je de appelmoes zelf op smaak maken met zoveel suiker en kaneel als je wilt. Geschikte appels voor appelmoes zijn vooral de Goudrenet en de Elstar. Voor deze appelmoes hebben wij Rood Ster appels gebruikt omdat we die hebben gekregen, deze koken ook heel goed tot moes.

 photo Zelfgemaakte appelmoes of appelcompote1_zps3cyyeepp.png    photo Zelfgemaakte appelmoes of appelcompote2_zpspb1fjoyj.png

Wat we als eerst doen is natuurlijk het vervelendst, het schillen van alle appels en deze in kleine stukjes snijden. Het klokhuis en dergelijke moet allemaal verwijderd worden. Wij hadden ontzettend veel appels dus gebruiken ook wat meer water. Zorg als je een volle pan hebt er ongeveer twee vingers dik aan water in zit. Zo koken de appels mooi tot moes en brandt het niet aan. Laat het op vol vermogen aan te kook komen.

 photo Zelfgemaakte appelmoes of appelcompote3_zpslgldgf50.png    photo Zelfgemaakte appelmoes of appelcompote4_zpsbrcxfg4k.png

Als het water kookt is het tijd de appels goed door te scheppen. Als de appels wat slinken en het al een beetje moes wordt kan het laag worden opgezet.

Wij zijn ontzettende zoetekauwen dus doen er wat meer suiker in en twee kaneelstokjes. Ik gebruik kristalsuiker, kokossuiker en vanillesuiker. Het is aan jezelf hoeveel je van alles er in dit. Proef even met een theelepeltje wat je lekker vind. Is hij nog te zuur, dan voeg je er nog wat suiker bij.

Daarna kook en stamp je het met de lepel tot moes en dit is wat je over houdt. Tenminste, wij vinden het zo lekker. Wil je een echte moes hebben, gebruik dan een blender of staafmixer. Haal na het koken wel even de kaneelstokjes eruit. Of laat ze er nog even in zitten als je de kaneel smaak heftiger wilt hebben.

 photo Zelfgemaakte appelmoes of appelcompote5_zpsgogfk6lb.png    photo Zelfgemaakte appelmoes of appelcompote10_zpsmuadhs6v.png

En klaar is je appelmoes, met een heerlijke warme smaak! Past perfect bij het seizoen. Ik kan nu al niet tot vanavond wachten om het lekker op te eten. Ik vind het trouwens koud of met de kou eraf het lekkerst om te eten.

Omdat wij veel te veel hadden hebben wij ook veel ingemaakt. Zorg ervoor dat je goed schone potjes hebt en schep hier de gloeiend hete appelmoes in. Let op, het kan alleen als het nog goed heet is. Draai de deksel weer op het potje en zet de potjes voor een kwartiertje op zijn kop. Draai ze na een kwartiertje weer om en ze zuigen vanzelf vacuüm.

 photo Zelfgemaakte appelmoes of appelcompote6_zpsq4nug6ys.png    photo Zelfgemaakte appelmoes of appelcompote8_zpsaeigizy5.png

De appelmoes is heerlijk smeuïg en niet te nat. Is dat wel zo, schep er dan wat water uit en laat het wat langer doorkoken.

Printable versie