Zàonikaovenden

/Zàonikaovenden
Zàonikaovenden 2017-12-19T21:09:02+00:00

Zàonikaovenden en zaonikmiddag in De Meerpoel 2018

Nog kaarten beschikbaar voor de Zàonikavonden
Er zijn nog verscheidene kaarten beschikbaar voor de Zàonikavonden 20, 21, 26 en 27 januari. Kaarten zijn nog te bestellen via Helma Verberne op 06-30065821.
 
Carnavalsvereniging De Meerpoel organiseert ook dit carnavalsseizoen enkele geweldige zaonikaovenden en een zaonikmiddag. Op zaterdagavond 20 januari, zondagmiddag 21 januari, vrijdagavond 26 januari en zaterdagavond 27 januari 2018 kunt u volop genieten van zaonik, cabaret en muziek.

Programma
De commissie zaonikaovond heeft er weer alles aan gedaan om een geweldig programma voor u samen te stellen. De avond wordt geopend door Vorst Boudewijn in het bijzijn van de nieuwe Prins, Adjudant Peter Maas en onze Raad van Elf.
Er staan weer drie topzaonikers uit de regio in ons Meerpoelschip: Frans Bevers, Berrie Knapen en Dirk Kouwenberg. Verder hebben we gelukkig ook weer een kletser van eigen bodem, namelijk Bas van Velthoven. Daarnaast is er cabaret van de groep Jeroens Clan en natuurlijk zal onze eigen Prinsengarde weer hun steentje bijdragen.
De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Prinselijke Hofkapel de Meerpoel.

Kaartjes
Kaartjes zijn verkrijgbaar voor € 13,50 inclusief garderobe. De voorverkoop hiervan is in zalencentrum Centraal op vrijdag 1 december 2017 en op maandag 4 december 2017 van 19.30 uur tot 20.30 uur. Vanaf 18.30 uur geven wij binnen binnenkomst lotjes/nummers uit, op basis waarvan u vanaf 19.30 uur aan de beurt bent.

De zaonikaovenden beginnen stipt om 19.30 uur (zaal open om 19.00 uur). Op zondagmiddag beginnen we om 14.00 uur (zaal open om 13.30 uur).

Carnavalsvereniging De Meerpoel begroet u graag tijdens één van de vier voorstellingen.

Zaonikaovend 2017 PrinsengardeZaonikaovend 2017 Penthouse Boys

Stukske geschiedenis

Someren staat al jaren bekend om zijn zaonikaovenden. In de regio wordt (al dan niet in het dialect) gesproken van tonpraten, buutredenen of kletsavonden. Maar laten we eerlijk zijn; niets klinkt zo lekker als ‘zaonikaovend’. Een prachtig en krachtig Zùmmers woord!!

De kracht van een gevarieerd programma en een warme organisatie ‘Hedde gai al kaortjes vur de zaonikaovend!?’ is een vraag die iets aangeeft. Vanaf het begin trekken de zaonikaovenden volle zalen bij Centraal. Momenteel drie avonden en een middag met ruim 300 man publiek per voorstelling. Voorheen zelfs zes avonden. Dat is niet niks, maar De Meerpoel presteert het. Artiesten uit de regio vinden het een eer om in Someren op te mogen treden. De Zùmmerse zaonikaovenden zijn dan ook niet alleen bekend vanwege hun kwaliteit, maar zeker ook vanwege hun sfeer en gastvrijheid. Iets om trots op te zijn!

Someren heeft geen ton. Someren heeft al jaren een schip. Uiteraard! Want dat past bij De Meerpoel. De eerste zaoniker neemt plaats in het enigszins wiebelende schip. Een drankje is klaargezet door de toneelmeester. Een beetje voorovergebogen, met twee handen wrijvend over de randen, begint de eerste zaoniker. Wat veel mensen niet weten, is dat aan de binnenkant van het schip de zaoniker aangemoedigd wordt door de volgende tekst: ‘Succes, zwetsklout’. Enkele namen uit die eerste jaren zijn: de dames Groenteman (Wim Grosfeld en Toon Bakermans -1970 ), Jan met de Pet (Jan van den Einden – 1972), Wieke Van Lommel (Tonnie van de Laar – als eerste dame in het schip – 1974 – en later vooral bekend in haar creatie als oma Cato).

Al vanaf 1970 organiseert de Meerpoel zaonikaovenden. Het begon destijds met één zaonikaovend met drie eigen zaonikers; Jan van de Laar als Nol den Bels, Piet van Velthoven als Nieriske en de heren Wim Grosfeld en Toon Bakermans als de dames Groenteman. De Peellander Muzikanten verzorgden de muzikale invulling. Door het publiek werd gejureerd, maar ook door een echte jury, bestaande uit kapelaan Cees Rombauts, Noud Bennenbroek en Piet van Otterdijk. Inmiddels hebben we drie zaonikaovenden en één zaonikmiddag. Dank aan artiesten en verdere medewerkers.