Vrijdag 1 Maart 2019, Carnaval is aan!

In de ochtend de traditionele bezoeken aan diverse scholen en de zorgtuinderij. Daarna kreeg prins Lukas I een paar uurtjes rust, om bijvoorbeeld nog een laatste siësta te hebben.

Om 18.30 uur begon in de Lambertuskerk de Carnavalsmis 2019, dit jaar samen met bijna alle carnavalsverenigingen van Groot-Zummere. Pastoor Pieter Scheepers nam de kans waar om door een bomvolle kerk even alle banken van het aanwezige stof te laten ontdoen. Daarmee was meteen de toon van deze dienst gezet. Alle prinsen en Jeugdhoogheden mochten een woordelijk stukje aan deze dienst bijdragen. De vorsten gingen met grote emmers rond voor een geldelijke bijdrage. Maar het kerkvolk kreeg hieraan vooraf wel te horen van de pastoor dat eventuele bijdrages in de vorm van muntjes van de Ruchte wel voor pastoor Pieter zouden zijn. Een groot koor en combo samengesteld uit leden van alle carnavalsverenigingen en de Bessumblaozers zorgden voor een mooi stukske muziek en zang tijdens deze, uiterst geslaagde, kerkdienst!

Daarna was het de hoogste tijd voor het kerkvolk om de weg over te steken en in grote getale de Ruchte binnen te gaan. Daar deelde burgemeester Dilia de macht over alle kerkdorpen over aan Prins Niek I, Prins Lukas I, Prins Carl I, Prins Jan IV, Prins Hans II (aka tweedeHansje) en Prins Engelbert I. Dit jaar was er voor een iets andere opzet van de avond gekozen. Of dit ook iets te maken heeft met de nieuwe presentator, Theo (d’n Booi), die Eric Hesius op mocht volgen, geen idee.

De start was voor alle Jeugdhoogheden en hun gevolg. Met zijn allen tegelijkertijd het podium op shinen maar. Elke jeugdprins en jeugdprinses met hun gevolg kreeg de kans om een kort optreden te verzorgen. Duidelijk was dat hier vooraf duidelijk geoefend was, dus dit verliep vlotjes en op rolletjes. Traditiegetrouw verzorgden alle ‘grote’ Prinsen samen ook een optreden. Deze mannen werden de afgelopen maanden zowaar al bijna een vriendengroep. Blijkbaar zijn ze, samen met hun prinsessen, al diverse keren, buiten de carnavalsactiviteiten om, samen gekomen voor een gezellig samenzijn. Dit leverde o.a. een actieve app-groep, een verre fietstocht naar de Hei, maar vooral veel plezier op. Allerlei wetenswaardigheden uit deze bijeenkomsten werden met het volk in de zaal gedeeld. Uiteindelijk verzorgden ze samen nog een zelfgemaakt lied.

Daarna was het de beurt aan het college van B&W om het podium op te komen voor hun bijdrage aan deze avond. Wethouder Louis nam hier het voortouw en vooral ook het woord. Hij kon het niet laten om als ex-Prins en ex-voorzitter van de jubilerende Carnavalsvereniging De Meerpoel even aandacht te besteden aan de aanwezigheid van Prins Willy I, 55 jaar geleden de eerste Prins van CV De Meerpoel. Daarna mocht het college, onverwacht via zang ondersteund door pastoor Pieter, het aangepaste lied ‘Gaode meej’ samen zingen. Daarna was het de hoogste tijd om alle sleutels van de kerdorpen over te dragen door de burgemeester. Elke prins moest zo ongeveer een eed afleggen aan haar om te voldoen aan haar ‘eisen’. Dat deden ze maar al te graag om eindelijk aan de 5 Dolle Daag te kunnen beginnen.

De 1e prijs voor de buurtversiering ging dit jaar naar CV De Pompers en de buurt van hun Prins Engelbert I. Het gemeentebestuur had, volgens Prins Niek I van CV Locomotion, wel een steekje laten vallen door hun naam niet aan te brengen op de beker met de grote oren…. Kumt goe, volgens Theo d’n Booi.
Oh ja, ook Joost, vader van Prins Lukas I mocht dit jaar kennismaken met de personen die elk jaar op de Sleuteloverdracht helemaal geschminkt en onherkenbaar aanwezig zijn.

Zaterdag 2 maart 2019

Zaterdag 2 Maart 2019, geeft de buurt Prins Lukas I zonder slag of stoot mee aan Carnavalsvereniging De Meerpoel om het Meerpoelschip de komende dagen te gaan besturen? Nee, natuurlijk niet. Alleen hadden 2 woordvoerders van de buurt, een Hagenees en Limburger dus heel begrijpelijk, het spelletje niet helemaal goed door……. De wijze Rv11 moest allerlei halsbrekende toeren verrichten, maar daar wilde de buurt vooraf al bier voor. Zo werkt dat niet in Zummere heren! Na een keihard overleg en water bij de wijn (niet bij het bier) doen, waren beide partijen tevreden met de uitkomst. Prins Lukas I kon het Meerpoelschip veilig naar de Kloenktent leiden. Wel via wat omwegen, blijkbaar werkte de navigatie op de tractor niet helemaal correct, kwam het Prinselijk gezelschap aan op het Wilhelminaplein.

Vanaf 14.00 uur was het daarbinnen één groot feest. Groot en klein genoot van de muziek van de DJ’s Van Hos Los en Siard, De Medlies en Prinselijke Hofkapel van de Meerpoel. Dezer dagen met in hun gelederen, passend bij het huidige weerbeeld, ‘natte hond’ Hendrik.
Verrassingsoptreden waren er deze dag trouwens ook. Freddy Mercury was verrezen uit de dood en ook ex-Prins Chris I samen met dochter Fenne verzorgde een keihard optreden. En Kloenkburgermeester Bart zag dat het goe was, heil goe! Prins Lukas I was het daar samen met zijn vader ex-Prins Joost I helemaal mee eens. Die laatste was maar wat trots dat hij na 24 jaar weer eens even de scepter van De Meerpoel in handen had. Het slotaccoord van het Kloenkfestival 2019 was in handen van Prinsengarde van Carnavalsvereniging De Meerpoel, die het in grote getale aanwezig carnavalsvolk lekker uit hun dak liet gaan. Met op de eerste rij ook weer dit trio, dat die plek vorig jaar ook al innam!

Zondag 3 maart

Zondag 3 Maart, begint voor mij traditioneel langs de route van de optocht in D’end. En die zag er dit jaar hartstikke verzorgd uit, met enkele prachtige wagens, supermooie grote groepen en eenlingen die vaak een lach op ieders gezicht brachten. Ooit, in een ver verleden hebben ze me laten verleiden om ook mee te lopen met die optocht. Dat was, voor mij, niet echt een succes. Jaren later nog eens een keer uitgeprobeerd hoe het als optochtdeelnemer voelde, maar dan in de optocht op De Meerpoel. Ik ‘vond er geen bal aan’, was de titel die ik toebedeeld kreeg. En zo was het ook. Dus ik kan alleen maar een diepe buiging maken voor al die enthousiastelingen die er wel een groot plezier in hebben om de mensen langs de route te vermaken!! Gelukkig zag ik ook een aantal vrolijke achterneefjes, die het wel geweldig vinden om deel te nemen aan de optocht. Wat dat betreft toch nog een aantal goede genen in de familie!! 

Doordat de optocht op de Plattevonder dit jaar weer een uur later begon dan de laatste jaren, was ik wat later aanwezig bij de Klûntocht op De Meerpoel. Voorgaande jaren stond dan het Reundje Meerpoel op de agenda. Wat was het gezellig om grote groepen deelnemers heel enthousiast hun act op te zien voeren in de Ruchte. Dit jaar jammer genoeg bijna niets van dit alles. Soms moet je inderdaad innoveren, maar of deze ommezwaai de Carnavalszondag goed heeft gedaan, daar hebben meerdere mensen hun twijfels overs. Ex-Prins Chris I en zijn maat Freek verwoorde in de tent hun gevoel, en ook dat van een groot deel van het wel aanwezige carnavalsvolk, bij het weglaten van het Reundje uit de carnavalsagenda dit jaar. Lijkt me een belangrijk agendapunt voor de eerstvolgende evaluatievergadering van de organisatie van de eerste Zummerse Klûntocht. Dit alles weerhield de carnavalsvierders er niet van om er een leuke dag cq. avond van te maken. Ter onderstreping daarvan enkele sfeerplaatjes.

Maandag 4 maart

Maandag 4 Maart 2019, zou de voorspelde wind de optocht parten gaan spelen? Behalve een grote bult regenwater wat er in de ochtend naar beneden kwam vallen en wat wind, niks aan de hand.
Voor een aantal leden van de Rv11, de voorzitter en de PR-man van Carnavalsvereniging De Meerpoel begon de ochtend om 08.00 uur op de atletiekbaan op de Potacker. Zij wilden gaan proberen om het wereldrecord polonaise lopen te verbeteren en zodoende in het Guiness Book of Records een plaatsje te veroveren. En dat lukte de mannen wonderwel. Hun laatste kilometers liepen ze, nog steeds in polonaise, voorop in de optocht. 11 Mijl (17,7 km) in de pocket! Dikke buiging daarvoor!
Over de optocht gesproken, die was zeker jubileumjaar waardig. Het enige nadeel aan de kortere route en het grote aantal deelnemers voor mij? Niet de portretfoto’s van de deelnemers kunnen maken, die ik graag wil maken.
Daarna moest ik natuurlijk langs bij VC Los Zand. Carnavalsmaandag, één van hun twee uitstapjes per jaar. Op deze dag wordt hun nieuwe prins of prinses bekend gemaakt. En laat dat nu toevallig mijn petekind Laurie zijn. Naar horen zeggen heeft ze er met de hele VC Los Zand een supergezellige dag van gemaakt.
Tja, dan de nieuwe Slappe Zak. Liep hij eerder nog rustig in de optocht mee, nu werd hij verrast met deze nieuwe titel. Jannick Smits, 34e Slappe Zak.
Deze maandag, zo’n bietje traditioneel voor mij, afgesloten bij CV De Pompers, met een verlaat receptiebezoek. De vorsten van beide verenigingen hadden nog een paar spellen bedacht, waarbij de winnaar de trotse bezitter van de PompelPoel-bokaal mocht worden voor een jaar.

Dinsdag 5 maart

Dinsdag 5 Maart, alweer de laatste dag van Carnaval. Al vroeg stroomde een groot aantal hongerige carnavalisten binnen bij Residentie Ons Café. Zij kwamen daar om te genieten van heerlijk vers gebakken spek en koffie, om zo een goede bodem voor deze Carnavalsdinsdag te leggen. Eenmaal de honger gestild verhuisde een groot deel van het gezelschap naar de buren van Zalencentrum Centraal.

Om precies 11.11 uur speelde Dans en Amusementsorkest De Flodderbone hun herkenningslied ‘Als de klok van Arnemuiden’. Daarna zongen en vertelden zij over hun tournee in Koeweit van afgelopen jaar. Daarnaast bieden zij ook altijd podium aan voor ‘jonge mensen op weg naar het concertpodium’. Zo kwamen o.a. de winnaars van de Playbackshow van KansPlus voorbij, Thijs en Freddy Mercury met ‘rode rozen’, werden de ‘blauwe korenbloemen’ bezongen door een uit het publiek samengesteld koortje met als één van de leadzangeressen ex-Prinses Angelique, het legendarische duo ‘Adje en Piet’ met o.a. hun (20 jaar?) oude kraker ‘twee vingers in een potje bier’ (of is de titel ‘Al duut er gin mens mir mee’?) en speelde Prins Lukas natuurlijk ook mee met het orkest op zijn trompet. Dit jaar hadden de Flodderbone trouwens ook weer ‘achtergrond-danseressen’ gecontracteerd. (1 Jägermeister per persoon). Het publiek was zichtbaar overweldigd door zoveel talent op het kleine podium.
De ‘dè ha toch nie gehoeve trofee’ ging dit jaar naar Floor, de stichting Leergeld kreeg een cheque van €500 uitgereikt door Miranda van Zalencentrum Centraal en werd voormalig gitarist Pierre bedankt voor zijn gitaarbijdrage de afgelopen jaren.

Na het spek eten en het concert van De Flodderbone, was het de hoogste tijd voor Carnavalsvereniging De Meerpoel om af te reizen naar het sprookjesbal in de Ruchte. Samen met hun ouders waren daar heel veel kinderen aan het genieten van een erg gezellige middag, de meesten ook nog prachtig geschminkt en verkleed. De prestaties die Prins en Jeugdprins elkaar opgelegd hadden op hun recepties werden uitgevoerd en goed gekeurd. Op het einde van deze middag was daar ook het afscheid van Jeugdprins Stef, Adjudante Guusje en hun Rv11.

Rond de klok van 18.00 uur konden we gaan genieten, de derde dag op rij, van een heerlijke maaltijd bij Gasterij Krabbendam.
Daarna was het toch echt tijd voor Prins Lukas I om de sleutel terug te geven aan onze burgemeester. (Kiek ‘m zielig kijken richting de sleutel in handen van de burgemeester, nadat ze die had opgeëist.) Daarna was het tijd voor nog een uitbundig laatste feestje met zijn allen deze carnaval. Geen plaatjes daarvan, want ‘What happened in Ons Café, stays in Ons Café’.

Kortom, een super gezellige afsluiting van een geweldig Carnavalsseizoen!!!!