Vrijdag 21 februari

Carnaval 2020 is aan! In de ochtend het traditionele scholenbezoek en de afsluiting bij de zorgtuinderij. ’s Middags was er ‘vrije tijd’ die door iedereen zelf ingevuld mocht worden.

Om 18.30 uur begon in de Lambertuskerk de Carnavalsmis 2020, dit jaar samen met bijna alle carnavalsverenigingen van Groot-Zummere. Pastoor Pieter Scheepers ging voor, begeleid door alle Prinsen en Jeugdhoogheden. Zijn preek deed hij dit jaar deels door woorden, deels door zang. De adjudanten kregen dit jaar geen emmer om de collectebijdrage op te halen, maar een klein mandje. Daar past namelijk beter papieren geld in. Een koor en combo samengesteld uit leden van alle carnavalsverenigingen en de Einder muzikanten zorgden voor een mooi stukske muziek en zang tijdens deze, uiterst geslaagde, kerkdienst!

Daarna was het de hoogste tijd voor het kerkvolk om de weg over te steken en in grote getale de Ruchte binnen te gaan. Daar deelde burgemeester Dilia de macht over alle kerkdorpen aan Prins Pim I, Prins Frank I, Prins Antwan I, Prins Thijs I en Prins Max I. Alle Jeugdhoogheden en hun gevolg mochten de avond openen. Iedere Jeugdprinses en Jeugdprins kreeg tijd om een kort optreden te verzorgen om tenslotte met zijn allen dansend af te sluiten.
De ‘grote’ Prinsen gingen dit jaar voor een uitzending van ‘First dates’. Helaas geen date voor Prins Max I, dus zorgden zijn collega-Prinsen voor een live-date met burgemeester Dilia. Vast en zeker zal er de komende dagen een vervolgdate volgen van dit ‘First dates’-setje.
Daarna was het de beurt aan het college van B&W. Dit jaar probeerden ze een groot dilemma te beslechten. Met de grote vlag van Zummere de brug over naar de andere kant van het kanaal. Pastoor Pieter werd daar uit zijn bed gehaald en overgehaald, met moeite trouwens, om mee te gaan naar de ‘goeie’ kant van de Zuid-Willemsvaart. Dit alles was zeer deskundig op filmbeelden vastgelegd door ex-Prins Lukas I. Op het podium werd duidelijk dat beide zijden van het kanaal toch bij Brabant horen. En dat dit feit uiteindelijk toch het meest positief is, want Carnaval vier je samen!
Iedere hoogheid kreeg daarna van burgemeester Dilia de sleutel van hun Carnavalsrijk uitgereikt. Zij was zeer positief verrast door alle deskundigheid en sociale vaardigheden van de Prinsen. Alleen bij Prins Max I had ze grote twijfels, daarom had ze bij Eerste Hulp Bij Ongelukken ondersteuning aangevraagd om samen tot een juist besluit te komen, wel of geen sleutel voor CV Locomotion. Na een lichamelijke en daarna geestelijke uitdaging, die Prins Max I met verve afsloot, ging ook hij met de sleutel het podium af.
En dan als afsluiting van deze Sleuteloverdracht het uitreiken van de prijs voor de mooist versierde Prinsenbuurt. Dit jaar ging de buurt van Prins Pim I en zijn Prinses Moniek, Costa del Hol, er met de grote beker vandoor. Gefeliciteerd allemaal!

Zaterdag 22 februari

De dag dat Prins Pim I vrijgegeven moet worden door buurt Cost Del Hol. Het Meerpoelschip werd, ondanks wat kleine windvlagen, veilig naar het versierde woonadres van Prins Pim I en Prinses Moniek gereden. De buurtgenoten hadden het prinsenpaar netjes achter hun eigen hekwerk ‘geparkeerd’. Buurtwoordvoerder Roland had een aantal opdrachten voor de ‘wijze Rv11’. Of het aan de moeilijkheid van de opdrachten lag of aan de kwaliteiten van de Rv11, geen idee, maar voor mij was het de eerste keer dat ik zag dat de ‘wijze mannen’ hun Prins zonder biercadeaus aan de buurt mee konden nemen. Wel complimenten voor de creatievelingen onder de Rv11 voor hun schilderskwaliteiten. Aangezien er in de Kloenktent geen glaswerk, dus ook geen flessen bier, genuttigd mag worden en omdat de buurt vrijdagavond de eerste prijs voor de buurtversiering behaalden, gingen de 111 flesje Hertog Jan toch over van het Meerpoelschip naar Costa Del Hol.

En toen was het, samen met het prinsenpaar, op naar de Kloenktent. Op het Meerpoelschip trouwens Hofkapellid Hendrik dit jaar niet aanwezig als ‘Natte Hond’ zoals vorig jaar, maar droeg hij dit jaar de uitwerpselen van dat dier op zijn hoofd.
In de mooi versierde Kloenktent werd het aanwezige volk welkom geheten door Prins Pim I en Prins Max I samen met Rob Scheepers. Maar niet voordat Vorst Boudewijn de kledij van Prinses Moniek van een nieuw knoopje had voorzien. Rob leidde, samen met kastelein Marcel, alle opdrachten die de 3 kandidaten voor Burgemeester Kloenk deze middag. Simone, Wilco en Bart moesten daarvoor diverse opdrachten doorstaan. Tja en als je dan Rob als spelleider hebt, kun je onverwachte opmerkingen voor je kiezen krijgen. Kom je van Asten, dan ben je zo ongeveer al buitenspel gezet. Als je speach (speech) op papier staat, dan heb je ook niet echt extra punten gescoord (Bart). Daarentegen als je een collega bent van Rob zijn vrouw, zou je wel eens een kleine voorsprong kunnen hebben (Simone). Enfin, na allerlei opdrachten was het Bart (jawel voor het tweede jaar op rij een Bart) die met de eer en de titel er vandoor ging.
Na diverse optredens van de Prinselijke Hofkapel, Immer Hansi en dj’s Siard en T&T mocht de Prinsengarde dit geslaagde Kloenkfestival afsluiten in de tent.
Een speciale vermelding voor ex-Prins Michiel die vandaag als ‘onderscheiding’ een ontzettend wazige foto van ondergetekende droeg.

Zondag 23 februari

De dag dat de wind en de regen heel veel carnavalsoptochten de kop kostte. (Potver……, wat een passende openingszin, de kop kostte/carnavalskop). Na enkele geslaagde Reundjes Meerpoel en een iets minder geslaagde Kluuntocht, dit jaar een hele nieuwe invulling van de zondagmiddag. Dit alles werd georganiseerd in de Kloenktent op het plein voor het gemeentehuis. Al ruimschoots voor aanvang waren de meeste van de 30 teams aanwezig, dus meteen een erg goed gevulde tent. En het werd alleen maar drukker. Niet alleen met deelnemers, maar ook Zummers volk dat kwam luisteren, kijken, meezingen en samen drinken. Allerlei quizvragen kwamen voorbij in diverse spelrondes. En tussendoor waren de teams erg druk bezig met allerlei doe-opdrachten. Van punniken tot een mini-bierproeverij, de kaartenwissel en de foto-opdrachten. De muziekvragen mondden vaak uit tot een massaal gezang en gedans. Hoe later het werd, hoe meer de tafels echt tot statafels werden gebombardeerd door een flink aantal van de deelnemers.
Elke ronde werd besloten met een masked singer, in totaal kwamen 5 BZ’ers op het toneel ‘onherkenbaar’ qua uiterlijk en vaak ook qua zang een lied ten gehore brengen. Een kip, één van figuren uit Casa di Papel, een dinosaurus, Jack van de Kennedymars en Darth Vader. 5 Teams hadden op het einde van het liedje alle personen achter de masked singers juist geraden. Khadled, Ruud, Dilia, Loes en Ferry hadden zich tot dit karwei laten verleiden.

Maandag 24 februari

Hoe zou het met het weer ervoor staan vandaag? Gaat de optocht voor de vierde keer in de historie niet door? Is Prins Pim I wat dat betreft de opvolger van Prins Bram I, Prins Gerard I en Prins Robert I? Nee hoor, het weer is niet echt optimaal voor een optocht, maar gaat zeker wel door! Bij de start komen er wat regendruppeltjes naar beneden, de temperatuur is prima, dus rijden maar. Alhoewel rijden maar? Er is door de organisatie extra ingezet op alleinloupers en die doen er dan ook best wat mee. Wagens en traktoren zijn er, buiten de prinsenwagens om, amper te zien. Dit jaar is er ook een speciale publieksprijs uitgeroepen. 500 Formulieren worden er uitgedeeld, waarvan ruim 75% ingeleverd word bij de vrouwkes mi de emmerkes die achteraan in de optocht lopen. Da’s goe, heil goe!
Een korte opsomming:
*De leeftijd van de deelnemers varieerde ontzettend, van jong tot oud deed lopend, danwel voortgeduwd mee. Schôn!
*Bloembak 5 met 3 prijzen er vandoor ging: Publieksprijs, Jeugdstimulerings-prijs en prijs bij de grote groepen. En dat was wat mij betreft dik verdiend!
*Een zichtbaar overdonderde Slappe Zak 35 Karel, die moeite had om een lachje op zijn gezicht te toveren, toen hij eenmaal op het podium stond.
*Petekind Laurie, vorig jaar prinses van VC Los Zand, droeg die titel dit jaar over aan Claire. Dochter van ex-Prins Frans en zijn Ine.
*Rv11-lid Theo voelde zich tijdens het eten bij Chris-Jan en Monique een echt prinsesje.
*Carnavalsmaandag, dat is traditioneel afsluiten met een bezoek aan CV De Pompers. Daar werd duidelijk dat Prins Pim I en Prins Antwan I, die vlakbij elkaar wonen, elkaar ook ’s nachts nog in de gaten houden en bij elkaar op bezoek willen gaan.

 

Dinsdag 25 februari

Al ruimschoots voordat de eerste speklapjes gebakken waren, waren de eerste ontbijtgasten al aanwezig bij Ons Café. In een waterig ochtendzonnetje waren Eric en Twan druk bezig aan de 2 grote bakplaten. Samen met Jacqueline, Remy, Ad en de 2 nieuwelingen Ellen en Frans voortdurend bezig om iedereen van brood, koffie en natuurlijk vers gebakken spek te voorzien. Het ging er bij iedereen als zoete broodjes in. Een goede bodem leggen, voordat er naar Zalencentrum Centraal vertrokken ging worden naar het Theeconcert, dat was geen verkeerd idee. Wat ik zag was dat er ruimschoots spek naar binnen werd gewerkt. Lekker!

Daarna dus een paar deuren verder, op naar het 40e Theeconcert van Dans en Amusementsorkest De Flodderbône. Het afgelopen jaar waren ze op tournee in D’end. Jetteke verkleed als (Speeltuin)-Prinses Irene en de rest van het orkest in het paars-wit gehuld, de clubkleuren van SSE. Als ik de foto’s zo eens bekijk lijkt het trouwens juist of het paars omgezet is in de blauw-witte kleuren van SV Someren. Ik heb er niet voor hoeven fotoshoppen o.i.d., maar blijkbaar vind ook mijn camera die laatste kleuren iets aangenamer dan de werkelijke kleuren van de D’endse sportkledij.
Jan, Robert, Wouter, René, Marina,Tim, Stijn en Jetteke begonnen natuurlijk met hun herkenningslied ‘De klok van Arnemuiden’. Daarna kwamen gouwe ouwe zoals ‘minne nasibal’, ‘blauwe korenbloemen’ en het Flodderbônelied voorbij. Net als altijd werd ook dit jaar de ‘Dè ha toch nie gehoeve’trofee uitgereikt. Die ging dit jaar naar de 2 mannen die ieder jaar opnieuw weer als eerste gasten aanwezig zijn, ruimschoots voor aanvang van het concert. De eerste gasten waren het duo Daniël en Sander en David, beiden winnaar van de Playbackshow van KansPlus Asten-Someren-Deurne. Natuurlijk kunnen D’endse artiesten niet ontbreken tijdens zulk een concert. Dimitri, woonachtig tussen de Hei en D’end en Gerry Stultiëns en Jan Hurkmans brachten diverse liederen en medleys ten gehore. Dat viel bij de aanwezige concertbezoekers in goede aarde. Ook jarige Job Jeanny Coopmans mocht onverwachts het podium betreden. En samen met Floor, kleindochter van accordeoniste Marina, bracht zij dit er zeker niet onverdienstelijk vanaf. Terug van weggeweest was ook de Aambeeldpolka, vertolkt op een heus (ontiegelijk zwaar) aambeeld, was dit een kluifje naar de hand van Paul Kolenberg en Hein Manders. Natuurlijk kwam ook Prins Pim I, samen met zijn prinses Moniek, nog even langs. Dit jaar voor hem een iets langer bezoek dan de normaal gebruikelijke 2 uurtjes drinken achter het gordijn op het podium van Centraal. Een groot deel van het concert weliswaar incognito aanwezig, maar later ook nog als Prins Pim I tijdens een officieel bezoek.
De laatste artiest die ik zag optreden was Piet, die bezig is een nieuw lied te promoten, waar hij graag een video bij wil gaan maken. Volgend jaar te horen en te zien in de betere concertzalen.

De laatste uurtjes van deze dinsdagmiddag werd door CVDM doorgebracht op het Sprookjesbal in De Ruchte. Daar vierden Jeugdprinses Lynn, haar adjudante Mare en hun Jeugdraad van 11 nog een vrolijk feestje samen met veel aanwezig kids en hun ouders. Maar ook aan hun regeerperiode komt een einde. Na het teruggeven van de diverse Prinselijke attributen ging de gehele groep nog even volop los op het podium en in de zaal. Later zelfs ook nog een vette afterparty in Ons Café en hun carnavalsjaar was afgesloten.

Daarna werd er heerlijk gegeten bij Gasterij Krabbendam. Net als elk jaar zorgden Jan-Chris, Monique en hun personeel voor lekkere 3 gangen-diners tijdens deze dagen. En toen was het uiteindelijk toch zover. De Sleutel moest door Prins Pim I overgedragen worden aan de gemeente aan aanwezige wethouder Louis en de Residentiesleutel ging terug naar kasteleinsechtpaar van Ons Café, Lieke en Frans.
Prins Pim I en Prinses Moniek brachten tenslotte nog een erg origineel dankwoord over naar alle aanwezigen en geledingen. Ze sloten af met een lied, dat ze zelf als één van hun favoriete en bij hun passende liedjes benoemden. En dan kunnen ex-Grootvorst Martie en Vorst Boudewijn (Boutje) natuurlijk niet achterblijven met hun lied ‘Tot volgend jaor’. Frans gooide daarna ook nog maar eens ‘Hier heur ik thuis’ op de speakers en daarna zorgden de Hofkapel en DJ Frans voor passende ‘achtergrond’muziek bij de ontzettend gezellige afterparty.

Zo zijn de Dolle Dagen en daarmee ook een groot deel van de regeerperiode van Prins Pim I en Prinses Moniek voorbij en ook voorbij gevlogen. Zoals de Hofkapel muzikaal zou zeggen ‘Over and Out’. Het was ook dit jaar weer un goe, heil goe carnavalsjaor!