Lijfspreuk: Carnaval in de Meerpoel: di jaor meer plussen dan meer minnen.’

Het jaar van:
– de gevaarlijke variant van de vogelgriep, die zich vanuit China en Zuidoost-Azië over de wereld verspreidt.
– de Duitse kardinaal Joseph Ratzinger, die wordt gekozen tot nieuwe Paus Benedictus XVI.
– de Nederlandse kiezer, die in een referendum het Grondwettelijk verdrag voor Europa afwijst.

Op zaterdag 13 november wordt onze 41ste Regent, Prins Frans II (van de Ven), gepresenteerd tijdens het Prinsenbal. Prins Frans en Prinses Ine met dochters Kim en Claire wonen in de Groeningen. Frans is in het dagelijkse leven leraar aan het Varendonckcollege in Someren en daarnaast is hij bestuurslid van tennisclub Packador.

Het Prinsenbal op 13 november heeft als thema ‘Op z’n Zummers’. Dit in verband met een nieuwe carnavalsactiviteit ‘‘t Reundje Meerpoel’. Allereerst wordt afscheid genomen van Prins Gerard en dan volgt een show met optredens van de diverse cafe’s, die meedoen aan het Reundje Meerpoel. Aan het eind van de show wordt een groot glas bier binnen gereden, waaruit Prins Frans verschijnt. Op zaterdag 20 november staat de Jeugddisco op het programma. Jeugdprins Jeroen II (Driessen) met Adjudante Kaylee (van Houts) zwaaien dit carnavalsjaar de scepter over het Meerpoeleke.
Op zaterdag 8 januari is de receptie, na een lange periode, weer terug in Centraal, want na de sloop van het oude ‘Wapen van Someren’ is de zaal niet meer teruggekomen. Als jubilarissen hebben we dit jaar: Joost van den Heuvel en Malou de Rooy (11 jaar), Jan Gorissen, Frans Isbouts, Frans Maas, Adriaan Janssen en Truus Raymakers (22 jaar) en Johan van de Burg (33 jaar). Helaas heeft ex-Prins Noud zijn 33-jarig jubileum niet meer mee kunnen maken, want hij overleed op 21 november.

De zaonikaovenden worden gehouden op 14, 15, 19, 21 en 22 januari. Grootvorst Johan opent de avonden in samenwerking met Ingrid en Irma (Els Hansen en Yvon Leenders), twee jonge dames die per abuis in de zaal zijn beland. Als eerste zaoniker debuteert Mark van den Tillaar uit de Keiepaol als ‘Bobbie de Bokser’. Ook zijn er goede buuts van Andy Marcelissen (de Lolligste thuis), Jan Strik (Jan van der Scheur), Robert van Lamoen (Frits Flits) en Cees Verhulst (ouwe Willem). Verder zijn er optredens van Plukkum uit de Klot en De Prinsengarde met ‘Summere naw’. Het is een avond met veel zaonik en zonder dansgroep.

Op 1 februari gaan we naar Asten om onze bewoners van Sonnehove een leuke avond te bezorgen, maar eerst wordt de grond, waarop Huize Bartolomeus staat, tot Somerens grondgebied gemaakt. Zelf hebben we Zùmmerse lucht meegebracht en Waoter uit het Beuven. Op deze avond wordt traditioneel het zonnetje (Frans Meeuws) en het hartje van de Raad (mevrouw Keesen) toegekend. Carnaval valt op 5, 6,7 en 8 februari. Een nieuw element op carnavalszondag is het ‘Reundje Meerpoel’. Een bonte stoet van carnavalisten trekt van café naar café en ontvangt aan het einde van de tocht een medaille. Op de afscheidsavond van Prins Frans II en Prinses Ine wordt onze website gepresenteerd: voortaan is www.cvdemeerpoel.nl online.