Lijfspreuk: Mî deez daag stî niemus boitespel, want iederein duu mee, zit goe in z’n vel.

Het jaar van:
– De val van het kabinet Balkenende en de installatie van het kabinet Rutte.
– De tweede plaats van Nederland op het WK-voetbal achter Spanje.
– De grote natuurbrand op de Strabrechtse Heide.

Op 14 november 2009 komt Prins Ruud I tevoorschijn als jongste Prins uit de historie van c.v. De Meerpoel. De 25-jarige Ruud Meeuws zal samen met zijn vriendin Prinses Lieke een jaar lang de scepter zwaaien over het Meerpoelrijk. Emmy Martens wordt een week later de nieuwe Jeugdprinses van het Meerpoeleke. Haar Adjudante is Isabel Paauwe. Dankzij de medewerking van o.a. Carel Raijmakers en Dirk v.d. Einden presenteert de jeugdcommissie een spiksplinternieuwe Jeugdprinsenwagen. Vanaf half december siert een levensgrote afbeelding van Prins Ruud I de gevel van Berkvens Deurenfabriek. Op tweede kerstdag overlijdt geheel onverwacht oud-wethouder Wim Deenen, een gemeenschapsmens pur sang en al eerder gekroond tot Ridder in de orde van het Meerpoelrijk.

Op 9 januari 2010 vindt een zeer drukke Prinsenreceptie plaats, niet in het minst dankzij de grote Prinsenfamilie. Verrassend slotakkoord is een door Berkvens georganiseerd optreden van de Deurzakkers. Tijdens het interne gedeelte van de receptie wordt een nieuw lid van de Raad van Elf aangekondigd. Boudewijn ten Bokum en zijn echtgenote Miranda worden door voorzitter Louis Swinkels welkom geheten. De jubilarissen zijn Jan v.d. Boomen (33 jr), Marije Tesselaar (22 jr.), Frans Jozef Knapen, Ad van Seggelen, Rob v.d. Vossenberg en Dorus Rijntjes (11 jr.). De voorzitter memoreert ook de overleden ex-Prinsen Jan v.d. Bosch en Tiny van Doorn, die resp. 22 en 44 jaar lid geweest zouden zijn. De Raad van Elf-medaille wordt dit jaar uitgereikt aan duizendpoot Evert Jan Swinkels.
Eind januari staan er vijf zaonikaovenden op het programma met optredens van Jan Strik (Hannes), Andy Marcelissen (de nieuwslezer), Robert van Lamoen (Annie uit Hellemond) en Berry Knapen (plastisch chirurg Henk Jan Botox). Evert-Jan Swinkels, Harrie Peters en Martie Jeuken zingen het lied ‘Niemus sti’tur boitespel’ en het cabaret wordt verzorgd door de Noot uit Vlierden. De Prinsengarde doet als PGS haar intrede in de Zùmmerse gemeentepolitiek. Kapelleider Harrie Peters en gemeentebode Theo van Heugten ontvangen de jaarorde van de Federatie Europese Narren.

Tijdens de sleuteloverdracht in de Ruchte treden de Prinsen op in een stomme film, waarin ze laten zien hoe gastvrij Someren is. De carnavalsdagen verlopen voorspoedig. Tijdens de carnavalsoptocht is Driezandvlaske het meest succesvol. Deze buurtvereniging wint zowel de wisselbeker als de creativiteitsprijs. De jeugdstimuleringsprijs gaat naar buurtvereniging De Dommeltjes. De Fenclubavond op 13 maart is vernieuwd qua organisatie en formule en wordt gepresenteerd door ex-Prins Piet v.d. Laar.

Tijdens de voorjaarsvergadering wordt stilgestaan bij de koninklijke onderscheiding van Toon Bennenbroek. Albert v.d. Bosch en Ad de Jongh nemen afscheid van het bestuur. De nieuwe penningmeester is Jeroen Bakermans. Ad, opgevolgd door Dirk v.d. Einden, wordt benoemd tot Groot-officier. In juni gaat ons Prinsenpaar de lucht in met de Berkvensballon en in oktober nemen Prins Ruud en vijf ex-Prinsen van De Meerpoel deel aan het tv-programma ‘Weten zijn veel?’ Ze weten genoeg om een aardig geldbedrag te winnen, dat wordt besteed aan nieuwe kleding voor de jeugdcommissie. Ook de Raad van Elf en d’n Anhang worden dankzij ex-Prinses Els de Lau voorzien van nieuwe kleding. In november wordt voor de tweede keer een open podium georganiseerd voor jong talent. De presentatie is in handen van Annelou Jeuken. In dezelfde maand neemt de vereniging in dansschool Hellendoorn afscheid van Prins Ruud en Prinses Lieke.