Ook de tweede dag van de Dolle Daag 2017 begon anders dan anders. Dit had uiteraard te maken met het vernieuwde programma op carnavalszaterdag. De Carnavalsmis is daardoor verplaatst naar de zondagmorgen. Voor veel Meermannen en Meerminnen is 09.00 uur verzamelen op zondagmorgen aan de vroege kant na een flinke avond carnavallen.

Voor het eerst was er in Someren met carnaval maar één H.Mis voor De Pompers, CV Locomotion, Carnavalsvereniging De Meerpoel en ‘t Meerpoeleke. Deze stond in het teken van bezinning en verbroedering. Aan de ietwat sobere dienst leverden alle Hoogheden een bijdrage. Na afloop verbleven de Meermannen en Meerminnen nog even in Cultureel Centrum De Ruchte.

Het programma van de zondag werd direct na de middag voortgezet met het dertiende Reundje Meerpoel. Inschrijven kon dit jaar alleen in de feesttent op het Wilhelminaplein, waar – een uur eerder dan voorgaande jaren – de officiële aftrap werd gegeven door ex-Grootvorst Johan. Ver voor het startsein was het al een gezellige drukte in de tent, die na het vertrek van alle deelnemers werd gesloten tot 19.00 uur. Bij de evaluatie van het KLOENKfestival zal ongetwijfeld bekeken worden of een middagprogramma tot de mogelijkheden behoord.

In Cultureel Centrum De Ruchte worden de deelnemers in de gelegenheid gesteld hun act te brengen, of een woordje te doen. Carnavalsvereniging De Meerpoel werd binnen geblazen door de Prinselijke Hofkapel, die samen met de Prins en de Vorst de gehele middag in De Ruchte bleef om de optredens bij te wonen. De Raad van Elf en de dames van d’n Anhang liepen zelf het Reundje Meerpoel onder muzikale begeleiding van Toeterij eNVee uit Eindhoven. Deze laatste muziekband is al enkele keren meer te gast geweest in het Meerpoelrijk. Voordat  de Raad van Elf aan het Reundje begon liet Toeterij eNVee haar muzikale kwaliteiten horen.

Tijdens het Reundje is er dit jaar – naast muzikale optredens van deelnemers, de Prinselijke Hofkapel en de Toeterij eNVee – ook nog enkele optredens van Kakofonieband De Rammen uit Dordrecht. Ook dit optreden was een groot succes.

De deelnemers aan het Reundje werden in De Ruchte door een deskundige jury – bestaande uit Marita de Jongh, Ad van Seggelen en Annelou Jeuken beoordeeld op een drietal onderdelen: originaliteit, verzorging en spel/presentatie. Presentator Jan Strik verwelkomde de groepen en praatte de verschillende onderdelen op professionele wijze aan elkaar. Peter Verhees, Ad de Jongh, Henk en Petra Verstappen zorgden in De Ruchte voor een stukje begeleiding van de deelnemers. De muzikale ondersteuning in De Ruchte kwam naast de Hofkapel van DJ Danny. De eerste podiumact werd verzorgd door Piet d’n Engel, die met “Zoenen is gaaf” de aanwezigen opwarmde voordat de grote drukte los zou barsten.

De eerste act op het podium werd neergezet door de Dakdekkers. Aan de hagelstorm refererende onderwerpen kwamen in de middag vaker terug. Op “Kom van dat dak af” van Peter Koelewijn werd de zaal getrakteerd op chocolade hagel. Veel woordspelingen met het woord “DAK’. “Ge wordt bedakt!” was er één van. En dat zullen de poetsers in De Ruchte na afloop ook wel gedacht hebben met al die hagelslag.

Ard van de groep De Egelantier (stamgasten van de kroeg) zong “Hier heur ik thuis” van Gerard van Maasakkers. Op de Borsicka polka blies de Prinselijke Hofkapel vervolgens Prins René van CV Locomotion en gevolg naar binnen. Na een korte inleiding van Vorst Jeroen was er een donderende speech van Raadslid Tom en sloot Prins René af.
De groep “De Rode Loper” had geen act, maar betrad het podium om een foto te maken met Prins René. Daarnaast kregen ze voor hetzelfde geld ook nog een foto met Prins Chris erbij.

De groep Banditos zag er heel origineel uit, maar het bleken boeven met podiumvrees. Alleen oom agent wilde de bühne betreden. De rest van de groep in gevangeniskledij bleef op de vloer staan met een glas gerstenat in de hand. Jan en Ad zongen als ode de kraker “Ik ben Gerrit (en ik steel als de raven) van Gerrit Dekzeil.

“En al die bandjes (bèèndjes) de lucht in” maakte indruk op de jury en de aanwezigen in de zaal. Een grote groep met een geweldig idee, waarbij enerzijds werd gerefereerd aan het mountainbiken van Prins Chris en anderzijds aan de grote brand bij Van den Hoogen in de Hei. De vriendenclub had een groot aantal woordspelingen op “Band”. Nadat de muziekBAND de eerste keer weigerde kon uiteindelijk toch de moderne versie op “en nou die hèndjes…” gezongen worden.

Ook de vriendenclub van het Prinsenpaar maakte met “Prins Chris is onze Superheld” veel indruk. Ze waren allemaal verkleed als bekende stripfiguren. Het lied dat gezongen werd maakte het geheel compleet.

Prinses Yvon deed officieel niet met de vriendenclub mee (ze sloot op het podium wel aan), maar had haar eigen familie ingeschakeld. Met enkele acteurs in de gelederen brachten zij een prachtige sketch van “het campingleven van Prins Chris” ten tonele. De typetjes (en de kledingkeuze) waren geweldig. Alle ogen in de zaal waren op het podium gericht bij de uitvoering van “Family life”.

 

 

      

Zeer origineel was ook de vriendengroep “De 19 pinten”. Verkleed als flesjes en glazen bier op onderzettertjes en de tekst “Ik ben geflest”. Deze vriendengroep – een regelmatige deelnemer – kwam opnieuw prima voor de dag.

De buurt van ex-Prins Robert en ex-Prinses Sabine (Floreffestraat) had het dit jaar beduidend minder druk en dat was wellicht de reden om met z’n allen mee te doen aan het Reundje Meerpoel. Met “Flor effe weg” werd op de muziek van Dikke Leo (Puntje d’r in, puntje d’r uit) een lekkere polonaise over het podium gelopen.

De groep “Dump Trump” – verkleed als Mexicanen – sneed een actueel onderwerp aan. Tijdens hun act werd een opgebouwde muur weer vrij snel omver geduwd. Presentator Jan Strik gaf aan, dat het een kort maar heftige act was. Maar….zo vulde hij er direct op aan…een verhaal met een boodschap heeft soms niet veel woorden nodig.  Janneke Malschaert betrad als laatste het podium als “Suikertante”. Ze was een dagje eerder tante geworden van Jim, de zoon van ex-Prins Michiel en ex-Prinses Annemarie.

Inmiddels was de Raad van Elf met de Anhang en Toeterij eNVee weer teruggekeerd in De Ruchte. Na een muzikale afsluiting trok het gezelschap naar Gasterij Krabbendam voor de inwendige mens.

De prijsuitreiking vond dit jaar voor het eerst plaats in de KLOENktent op het Wilhelminaplein. Na het openen van de tent stroomde het publiek al snel toe. Om 20.11 uur maakte juryvoorzitter Ad van Seggelen de uitslag bekend. Hij gaf aan dat er een lichte stijging van deelnemers is ten opzicht van voorgaande jaren. Er kwamen diverse actualiteiten voorbij en niet alleen lokale zaken. Vanuit het publiek werd nog vlug getracht de jury te beïnvloeden met steekpenningen, maar dat had geen effect op de uitslag volgens de juryvoorzitter.

De aanmoedigingsprijs ging naar een groep, die niet op het podium verscheen maar wel een goede presentatie had; de Ramptoeristen. Ze kwamen in iedere zaal onder een oranje zeil naar binnen. Ad verwacht ze volgend jaar weer en dan ook op het podium.

De strijd om de 3 plaat was zeer spannend. Drie deelnemers lagen qua punten zeer dicht bij elkaar. De 3e prijs ging uiteindelijk naar De DAKdekkers.

Ook de keuze tussen de nummers 1 en 2 was voor de jury niet eenvoudig. Beiden waren zeer origineel, zagen er qua kleding puntgaaf uit en zongen een lied tijdens hun presentatie. De winnaar had echter ook de nodige woordspelingen gebruikt. De 2e prijs was voor “Prins Chris is onze superheld” en de winnaar van het 13e Reundje Meerpoel “En al die bandjes de lucht in”. Uit handen van Prins Chris mocht deze vriendengroep de wisselbeker in ontvangst nemen.

Carnavalsvereniging De Meerpoel sloot de meer dan geslaagde dag af met een bezoek aan zalencentrum Centraal en Residentie Ons Café.