Lijfspreuk: Los d’n teugel en naw vurroit.

Het jaar van:
– Louise Brown, de eerste reageerbuisbaby, die in Engeland wordt geboren.
– Johannes Paulus II (58), die gekozen wordt tot nieuwe Paus.
– Het overlijden van Piet Muyselaar (78) die samen met Willy Walden, als het duo Snip en Snap, bekendheid genoot.

Op zaterdag 14 januari wordt in zaal Wijlaars aan de Meerminnen en Meermannen de veertiende Prins van de Meerpoel voorgesteld, te weten Tonny van Eijck. Z.D.H. Prins Tonny I is getrouwd met Prinses Tiny en heeft drie kinderen: Toine, John-Marie en Berry en woont in de Heikantstraat. Zijn lijfspreuk ‘los d’n teugel en naw vurroit’ is zeer toepasselijk op het beroep dat Tonny uitoefent, zadelmaker en handelaar in ruiterartikelen.

Naast de vele activiteiten waaraan wordt deelgenomen, is de Meerpoel natuurlijk ook aanwezig tijdens de optocht, die ieder jaar beter wordt. Someren-Eind, de Plattevonder, viert in 1978 haar 22-jarig bestaan. Op 20 december overlijdt erelid B.J. Slaats. De heer Slaats had het ontstaan van onze vereniging vanaf het prille begin meegemaakt.

De Meerpoel is wederom aanwezig op het Prinsenbal van De Doolridders te Helchteren. Op Vaarsel wordt Jan Tielen als raadslid ingewijd, na enkele jaren te zijn weggeweest. Kapelaan Rombauts presteert het om als etalagepop in de etalage van Modehuis de Lau te gaan staan. Bijna iedereen loopt voorbij, maar als het ontdekt wordt, is iedereen onder de indruk van dit gebeuren.
De traditionele Zanikavonden worden dit jaar niet in november gehouden, maar in januari. Dit om de maand december meer te benutten als voorbereiding op deze avonden. Op deze Summerse Zanikavonden geniet het publiek met volle teugen van Piet v.d. Laar als Pater Toekan, het Duo Bont met een schitterende persifiage op de nieuwjaarsreceptie, de groep Verket, die dit eerste optreden een beetje onderschat heeft, de Prinsengarde als de Summerse Raod (Kiek-ja-Kiek), Tonnie v.d. Laar als oma Cato. De avonden worden afgesloten door de Kaveleuters, die o.a. de zigeunerkwestie aanpakken. Op de tweede Zanikavond wordt Harrie Swinkels, de grote man achter deze avonden, op weg naar de zaal door een auto aangereden en belandt in het ziekenhuis. Guus Tel vervangt hem en krijgt twintig minuten om zich voor te bereiden om het Duo Bont en de Prinsengarde muzikaal te ondersteunen.

De Raad van Elf medaille wordt uitgereikt aan Bestuurslid Wim Wijnen. De nieuwe commandant van de Rijkspolitie F.W. van Heumen schrijft in zijn voorwoord van de Carnavalskrant: ‘Benut met Carnaval de kans oude en nieuwe vrienden te ontmoeten, neem familie en vrienden in de arm en maak er een bonte mengeling van vrije en vrolijke mensen van.’ Om geheel Someren-Dorp een carnavaleske aanblik te geven wordt er voor de eerste keer een wedstrijd georganiseerd wie de mooiste gevelversiering heeft aangebracht. De jury bestaat uit: Jetty Schoorlemmer, Joop van Doorn en Ad van de Laar.

Ex-Prins Ben Vogels oppert in de jaarvergadering het idee een vrouw in de Raad van Elf te kiezen, het antwoord van de leden is: ‘Nee!’. Tijdens het jaarlijkse bezoek aan Manege De Vlerk laat de Raad van Elf levensgevaarlijke stunts zien op echte paarden, en bijt letterlijk in het stof. In huize Sonnehove wordt door de Raad van Elf een zelfgemaakt bouwwerkje aangeboden. Het bestaat uit elf stenen, die de opgaande zon symboliseren.